top of page
  • margovandijk

Ik zeg geen ‘nee’ tegen mijn kinderen.

Serieus? Zeg ik nooit ‘nee’ tegen mijn kinderen? Natuurlijk wel, maar ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden.

Dit is niet altijd even makkelijk, maar is uiteindelijk wel effectief. Het heeft me al menig keren geholpen om zonder strijd een speelgoedwinkel uit te komen. Begrijp me niet verkeerd, het is niet gemeen om ‘nee’ te zeggen. Je kind kan in eerste instantie misschien teleurgesteld zijn omdat het zijn zin niet krijgt. Als je kind echter te vaak het woord ‘nee’ hoort gebeuren er van binnen allerlei dingen in het hoofd van je kind. Zo kan het woord ‘nee’ zijn effect verliezen. Zeker als een ‘nee’ uiteindelijk een ‘ja’ gaat betekenen. En zeg nu eens zelf, wanneer ben jij voor het laatst gezwicht en kreeg je kind toch zijn zin?

Een ‘nee’ geeft voor je kind niet aan wat wel mag. Als jij tegen je kind zegt ‘Je mag het schilderij niet aanraken’, dan is het verleidelijk om het wel aan te raken. Je zou dus iets kunnen zeggen als ‘Een schilderij is alleen om naar te kijken’.

Een ‘nee’ geeft ook niet aan waarom iets niet mag. Door te zeggen ‘Een schilderij is alleen om naar te kijken want bij aanraken kan het kapot geeft’ legt ook uit waarom iets niet mag. Je kunt je kind ook een keuze geven. Stel dat je kind voor de zoveelste keer om een aflevering vraagt, maar de schermtijd zit er op. Je kan je kind dan ook de keuze geven als ‘Je kunt gaan kleuren of met je pop gaan spelen.’ Door een alternatief te bieden help je om een passende oplossing te vinden voor je kind.

Bij het anders formuleren van een ‘nee’ is het wel belangrijk dat je geen valse hoop geeft aan je kind. Als je dingen gaat zeggen als ‘nu nog niet’ of ‘misschien later’ of ‘dat zullen we nog wel zien’ dan kan voor verwarring zorgen.

Als laatste wil ik je mee geven om goed na te denken of je ‘nee’ wel een echte ‘nee’ is.


#adviesopmaat#advies#kindercoachpraktijk#kindercoach#opvoeden#groeien#kindercoaches#positiefstimuleren#ontwikkelen#kinderen#kindercoaching#mindset#opgroeien#schoolkind#peuter#kleuter#puber#pratenmetkinderen#schoolkids#weetjes


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

GROEI

bottom of page